Tunturiruokaa by Tero Mäntykangas

ArcticWeekend-KotaCollectivePhoto-3348.jpg

Retkellä luonnossa pussimuonat alkavat nopeasti maistumaan puulta. Parempaa retkiruokaa on kuitenkin mahdollista valmistaa myös itse, joten pyysimme parhaat vinkit mestarilta itseltään. Tero Mäntykangas pyöräytti ja maistatutti erittäin helpot ja äärimmäisen maistuvat eväät arctic weekendissä. Seuraavassa reseptit näihin.

Kuvat Jani Kärppä / Kota Collective

ArcticWeekend-KotaCollectivePhoto-3344.jpg

Begelao

Tämä mausteinen, lämmittävä ja tuhti pata on saanut inspiraationsa portugalilaisesta bacalaosta eli kapakalastapadasta, joka on lämmittänyt merimiehiä jo vuosisatoja. Tässä kapakala on korvattu soijalla, koska se säilyy, on kevyt kantaa ja sisältää kunnolla protskua.

50 g kuivattu soija
30 g ohrasuurimoita
20 g punainen linssi
1 kpl pieni sipuli
2 kpl peruna
2 kpl valkosipuli
2 rkl inkivääri raastettuna
½ kpl chili / 1 tl chilihiutaleita
400 g tomaattikastike
5 dl vettä
4 tl ruokosokeri
2 rkl oliiviöljy
1 prk vihreäoliivi

Freesaa valkosipuli, keltasipuli, chili ja inkivääri oliiviöljyssä. Lisää ruokosokeri, tomaattikastike, vesi, soija, ohrasuurimot ja peruna. Hauduta niin että ohrasuurimot ovat kypsät. Lisää oliivit ja tarkista suola.

ArcticWeekend-KotaCollectivePhoto-3355.jpg
ArcticWeekend-KotaCollectivePhoto-3496.jpg

Sienirisotto

Klassinen sienirisotto on maistuva ja helppo retkiruoka. Jos olet liikkeellä syksyllä, niin sienet voi kerätä myös tuoreena!

250 g risottoriisi
1 kpl sipuli
25g kuivattuja sieniä
2 valkosipuli
5 dl vesi/seiniliemi
2 dl valkoviini
1 dl parmesanjuusto / vegaaniparmesaani
öljy, suola, timjami

Laita kuivatut sienet veteen turpoamaan. Kuori ja leikkaa sipuli kuutioiksi. Siivilöi ja kuivaa sienet. Freesaa valkosipulit, keltasipulit, sienet ja riisit tilkassa öljyä. Lisää valkoviini ja vesi/sieniliemi ja sekoita koko ajan kunnes riisit on lähes kypsiä. Lisää parmesanjuusto, suola ja tarkista maku.

ArcticWeekend-KotaCollectivePhoto-3523.jpg
 

Tunturilätyt

Lätyt maistuuvat erityisen hyvältä luonnossa, missä niitä ei osaa odottaa!

Ruskista / keitä voita kattilassa niin että voi alkaa ruskistumaan ja jäähdytä voi. Yhdistä kaikki aineet keskenään ja laita taikina minigrip pussiin tai korkilliseen pulloon. Paista lätyt kaasulla tai nuotiolla.


100 g vehnäjauho
50 g ruskistettuvoi
15 g sokeri
10 g maitojauhe
6 g leivinjauhe
3 g suola
50 g vesi

 
TeroMantykangas-KotaCollectivePhoto.jpg