Arctic Weekend tuo laskukansan Rovaniemelle kauden avajaisiin 26–28.10.2018

40101641_527578741031417_178691560299298816_o.jpg

Luvassa on elokuvia, keskustelua kestävästä matkailusta ja sponsoroinnista, puheenvuoroja vuoristo-oppaista valokuvaajiin, laskukilpailu valoefekteillä, paikallista ruokaa ja kiinnostavia artisteja. Järjestäjien tärkeimpänä tavoitteena on kehittää laskulajien kulttuuria Pohjois-Suomesta käsin, muille mallia näyttäen.

Arctic Weekendin puuhamiehet Ville Puominen ja Antti Autti löivät viime syksynä kättä päälle ja toteuttivat tapahtuman jollaista Pohjois-Suomessa oltiin heidän mielestään kipeästi kaivattu. Se myi ennakkoon loppuun ja keräsi runsaasti kiitosta kävijöiltä. ”Ensimmäisenä vuonna tapahtuma tehtiin hetken mielijohteesta. Ohjelma lyötiin kasaan kovalla vauhdilla muutamassa viikossa ja aika kengännauhabudjetilla. Viikonloppu sai kuitenkin niin hyvän vastaanoton että jatko oli selviö”, Antti Autti kertaa. Tämän vuoden järjestyksessään toista Arctic Weekendiä Autti ja Puominen lähtivät rakentamaan samalla hyväksi havaitulla ydinporukalla, mutta ihan eri aikataululla ja ammattitaidolla – suunnitelmallisemmin, sekä laadukkaampaan tapahtumaan tähdäten.

”Meikä on paitsi kiertänyt laskukansan tapahtumia jo pari vuosikymmentä, myös tykännyt aina järjestää kaiken maailman bussiristeilyjä ja bileitä. Tällaiset kokoontumiset on ihan mukavia itsessään. Minua on kuitenkin ihmetyttänyt miksi tapahtumilla ei yritetä saada aikaan enemmän? Arctic Weekend on haluttu rakentaa niin, että käytetään muitakin työkaluja kuin niitä helposti järjestettäviä, perinteisiä sisältöjä kuten laskuleffojen ensi-iltoja ja bileitä. Niitä ei passaa unohtaa, sillä nekin ovat tärkeä osa lajikulttuuria. Sen lisäksi tapahtumien pitäisi meikästä antaa lajeille ja harrastajille enemmän – olla merkitykseltään paljon muutakin kuin kivat bileet. Me halutaan tuoda ihmiset yhteen, ja pyrkiä porukan aktiivisella osallistumisella kehittämään koko lajikulttuuria eteenpäin. Tässä vaiheessa tuntuu, että meillä on siihen paljon annettavaa ja pirun hyvä mahdollisuus”, Autti selittää.

Laskukansalle, mutta laskemista laajemmin

Tapahtuma tuo Rovaniemelle lokakuun lopussa joukon mielenkiintoisia artisteja Lyömättömistä Death Hawksiin. Kestävän matkailun keskusteluun osallistuu mm. Finnairin väkeä sekä poliitikkoja, sponsorointia käsittelevään paneeliin Suomalaisia alan huippuja: Auttin itsensä lisäksi esimerkiksi Enni Rukajärven ja Roope Tonterin managerina toimiva Satu Järvelä sekä Burton Snowboardsin maahantuoja Markus Aarni. Korundin pihalle rakentuvalla lumialueella lapset ja nuoret pääsevät leikkimään sekä kokeilemaan välineitä. Illalla paikalla nähdään valoefektien tahtiin sykkivät ”reilireivit”. Laskeminen toimii linkkinä erilaisten ohjelmien välillä.

Jokainen kumppani ja artisti, jota tapahtumaan kysyttiin, lähti mukaan todella mielellään. Tämä usko on puolestaan auttanut järjestäjiä puskemaan eteenpäin. ”Tänä vuonna tapahtuman artistit ja sisällöt on saatu sille tasolle, että jengi tulee olemaan todella fiiliksissä. Tapahtuma tullaan myymään loppuun, koska lippuja on hyvin rajallinen määrä. Nälkäistä porukkaa riittää ympäri Lappia ja kauempaakin, koska tämän kaltaisista tapahtumista on pulaa. Viime vuonna lippuja ei riittänyt ovelle yhtään kappaletta.”

Laskukilpailun finaali on siirretty iltaan, jotta areena voidaan valaista näyttävästi. Päivällä lumialue on paremmin lasten ja junnujen käytössä. Kuva "reilireivien" kenttätesteistä viime keväältä.

Laskukilpailun finaali on siirretty iltaan, jotta areena voidaan valaista näyttävästi. Päivällä lumialue on paremmin lasten ja junnujen käytössä. Kuva "reilireivien" kenttätesteistä viime keväältä.

Arctic Weekend voi tulevaisuudessa olla paljon parempi väline kuin mikään video mitä olen urallani tehnyt
— Antti Autti

 

Autti: ”lautailijoiden ja suksijoiden erottelu on aikansa elänyt”

”Sama kantava teema on edelleen ytimessä: kaikki laskulajit ja niistä kiinnostuneet ovat tervetulleita. Ski- ja Board Expo -tyyppinen jaottelu on niin old schoolia. Nykyisin suksi- ja lautajunnut laskevat yhdessä, ja se on ihan oikein. Vanhat jäärät on ainoita, jotka eivät sitä hyväksy”, Autti nauraa.

Arctic Weekend ei itse halua olla ohjaamassa kulttuuria mihinkään tiettyyn suuntaan tai muottiin, vaan tapahtuman kautta halutaan myös kuulla harrastajilta mikä heitä kiinnostaa ja tehdä jatkossa tapahtumaa siihen suuntaan mihin laji kehittyy. Tarkoitus on tuoda yhteen tapahtumaympäristöön välineet, leffat, bileet ja lajikulttuuri. Edellisvuoden palauttetta on pyritty hyödyntämään esimerkiksi siten, että juniorit ja naislaskijat ovat paremmin esillä, tapahtumassa nähdään enemmän keskustelevaa ohjelmaa, elokuville on paremmat esityspaikat ja tapahtumaa pääsee seuraamaan paremmin etänä somekanavien kautta. ”Korundin pihalle rakentuu sellainen spektaakkeli, että jengi tulee olemaan tuhannen fiiliksissä”, Autti lupaa, myöntäen samalla jännittävänsä tapahtuman onnistumista.

”Toki mun oman projektin, Closer-lyhytelokuvan, ensi-ilta jännittää myös, mutta Arctic Weekend itsessään on sitä isompi projekti. On se sitten ollut joku laskuleffa tai tapahtuma, mua on aina ajanut eteenpäin se, että joku saa siitä jotain irti itselleen – omaan elämäänsä ja harrastukseensa. Näen, että siinä mielessä Arctic Weekend voi tulevaisuudessa olla paljon parempi väline kuin mikään video mitä olen urallani tehnyt”, Autti päättää.

Korundin tunnelmallinen sisäpiha otetaan 2018 ihan uudella tavalla tapahtuman käyttöön. Kuva vuoden 2017 ensimmäisestä Arctic Weekendistä.

Korundin tunnelmallinen sisäpiha otetaan 2018 ihan uudella tavalla tapahtuman käyttöön. Kuva vuoden 2017 ensimmäisestä Arctic Weekendistä.

Arctic Weekend

Mitä: Laskukansan talven avajaisfestivaali täynnä laskemiseen liittyvää ohjelmaa: elokuvien näytöksiä, paneelikeskusteluita, esiintyjiä, hyvää ruokaa, bileitä ja laskusessioita oikealla lumella.

Missä: Rovaniemellä, Kulttuuritalo Korundissa. Perjantaina erillistä ohjelmaa myös Intersportissa ja Kauppayhtiöllä. Sunnuntaina Arctic Weekend brunssi Hostel Cafe Kodissa.

Milloin: 26–28.10.2018

Liput: rajoitettu määrä päivälippuja, iltalippuja ja kokopäivälippuja myynnissä lippu.fi -palvelussa 20.8.2018 alkaen