Mikä tekee Arctic Weekendistä erityisen - Antti ja Ville vastaavat

Huhuja on kuulunut ympäri Suomen, että Rovaniemelle olisi tullut uusi tapahtuma, joka lyö etelän eventit laudalta. Jos paikalla olleita on uskominen, niin uusi kaudenavaustapahtumien kuningas on saapunut. Mutta mikä tekee piskuisella Rovaniemellä järjestetystä Arctic Weekendistä niin erityisen, että sitä hehkutetaan satojenkin kilometrien päässä? Tapahtuman isännät Ville Puominen ja Antti Autti kertovat, mistä tapahtumassa on kyse ja miksi merkitä kalenteriin päivät 25.-27.10.

Ville Puominen ja Antti Autti odottavat innolla tulevaa, jo kolmatta kertaa järjestettävää Arctic Weekendiä. Kuva: Simo Vilhunen

Ville Puominen ja Antti Autti odottavat innolla tulevaa, jo kolmatta kertaa järjestettävää Arctic Weekendiä. Kuva: Simo Vilhunen

Mistä idea Arctic Weekendistä lähti liikkeelle?

AA: Kun julkaisin vuonna 2017 Arctic Lights -elokuvan, halusimme ystäväni Ville Puomisen kanssa järkätä hyvät ensi-iltameiningit Rovaniemelle. Ajattelimme, että miksi emme ottaisi mukaan muitakin projekteja ja myös luentoja. Sen kautta homma lähti liikkeelle ja Arctic Weekend syntyi. Ihmisiä tuli paljon ekana vuonna. Meille oli tosi iso yllätys, että jengiä kiinnosti niin paljon tulla fiilistelemään juttuja pohjoisessa. Onhan Helsingin Messukeskus yleensä ollut se paikka mihin mennään talvea aloittelemaan, mutta selvästikin uusi ja erilainen tapahtumakonsepti on myös todella tervetullut.

VP: Oltiin jätkän kanssa yhdessä ja erikseen järjestetty jo vuosia erilaisia laskualan tapahtumia Rollossa ja lähialueilla, ja sitten päätettiin, että kerta molemmilla on poltetta tehdä asioita laskukulttuurien eteen, niin aletaan rakentamaan yksi kunnon tapahtuma mieluummin kuin paljon pieniä juttuja. Siitä se sitten lähti. 

Mitä Arctic Weekendillä on haluttu saavuttaa?

AA: Me teemme tätä intohimosta laskemiseen. Meidän ainoa tavoite tapahtumalla on edistää laskukulttuuria ja antaa ihmisille eväitä tulevaan talveen. Jos meidän tapahtumasta kävijä lähtee pois hymyssä suin inspiroituneena tulevaan talveen, olemme onnistuneet työssämme hyvin.

VP: AW halutaan vakiinnuttaa tapahtumaksi, joka tuo esille vahvasti laskukulttuuria eri muodoissa ja toimii alustana lajeille. 


Kenelle AW on tarkoitettu?

AA: AW on tarkoitettu laskijoille ja ihmisille, joiden intohimo on talvi. Heille jotka innostuvat kylmästä kelistä ja lumitöistä. Meidän tapahtuman kävijälle lumi on elementti, jota ilman ei halua elää. Tapahtuma toimii lähtölaukauksena talveen jokaiselle intohimoiselle laskulajiharrastajalle tai heille, jotka haluavat oppia tuntemaan enemmän lajista.

VP: AW on tehty ihmisille, jotka fiilistelee laskulajeja itselleen sopivalla tavalla. Ei tarvitse olla pro-laskija, ei edes intohimoinen. Riittää, että AW:sta saa kipinän tulevaan kauteen ja polte tekemiseen kasvaa ja vahvistuu.

Nyt kolmannen vuoden kynnyksellä, mitä kaksi ekaa vuotta ovat osoittaneet?

AA: Ensimmäinen ja toinen vuosi erosivat toisistaan huomattavasti johtuen siitä, että tapahtuma kasvoi vuodessa älyttömästi. Järjestäjinä olemme joutuneet opettelemaan paljon asioita logistiikasta ja siitä mikä oikeasti tekee hyvän tapahtuman laskukansalle. Koen, että olemme kasvaneet myös tapahtuman yhteydessä paljon ja ajatus siitä, että voimme oikeasti vaikuttaa laskuyhteisöön on tosi mahtava homma.

VP: Tällaiselle tapahtumalle on ollut selkeästi kysyntää. On ollut mukava huomata miten jengi on fiiliksissä ja olen huomannut, että tapahtuma yhdistää ihmisiä eri lajien suhteen. Rikotaan lajien välillä olevat kuilut. 


Entä sitten nyt tuleva kolmas vuosi, mitä se tuo tullessaan?

AA: Panostamme syvemmin laskulajikulttuuriin. Meille on äärimmäisen tärkeää, että tapahtuman ohjelma on kattava: sellainen, mistä jokainen löytää itsellensä hyvän paketin mitä tulla seuraamaan ja fiilistelmään. Olemme myös löytäneet hienoja uusia konsepteja yhteistyökumppaniemme kanssa, joiden kautta tapahtuman sisältöä ja ohjelmistoa on päästy kehittämään.

VP: Kolmas vuosi tulee olemaan kokonaisuutena paljon hienompi ja toimivampi. Ohjelman laatu paranee, mutta myös tapahtuman ulkoasua ja toimivuutta viedään eteenpäin, että vierailla on tapahtumassa mahdollisimman miellyttävä olla. 

Mistä hyvistä jutuista tänäkin vuonna pidetään kiinni?

AA: Mietimme kaikki asiat tapahtumaamme varten niin, että mitä erityyppiset laskijat ja harrastajat voisivat ohjelmasta ja tunnelmasta saada irti. Sen kautta ajatukset lähtevät liikkeelle ja osa niistä konkretisoituu sitten ihan ohjelmaankin saakka. Hyviä juttuja on paljon, mutta varmasti sellaiset mitkä ovat jääneet elämään jo ekan vuoden jäljiltä on kama workshop ja hyväntekeväisyyshuutokauppa. Myös leffojen ja luentojen ympärillä ollaan edelleenkin ja niihin ollaan panostettu jälleen paljon enemmän kuin viime vuonna. Niin, ja onhan meillä Reilireivit.

VP: Kaikista hyvistä jutuista mitä ollaan tehty pidetään kiinni. Tapahtumassa on tärkeintä se, että vieraalla jää hyvä fiilis kun se käy AW:ssa. Kokonaisuus toimii, mutta siellä on spektaakkeleita, jotka jää mieleen. Esimerkiksi juuri hyväntekeväisyyshuutokauppa, Reilireivit ja kama workshop ovat juttuja, jotka ovat aina kiinnostaneet jengiä. Ne näyttävät jäävän aika vakiotavaraksi. Mutta myös hyvät leffat, musiikki ja ruoka ovat meille tärkeitä. Ja kun ollaan täällä Lapissa, niin halutaan tuoda esille mahdollisimman paljon juttuja täältä. 


Entä mitä uusia juttuja on luvassa?

AA: Tänä vuonna AW:sta on mahdollista hankkia itselleen uudet gearit talveen. Me emme ole alehyllyjä ja lakritsimyyntiä täynnä oleva tapahtuma, vaan valitsemme yhdessä brändien kanssa tuotteet, joita tarjoamme meidän kävijöille. Myös alueen sisustukseen tullaan panostamaan paljon. Teemme tämän lisäksi uusia kiinnostavia ohjelmia tapahtumaan, joista varmasti yksi isoin on Pyhä Ski Resortin kanssa järjestettävä Afterwork Forum, jolla koko AW alkaa.

VP: Tapahtuma on nyt kaksipäiväinen ja koko tapahtuma on Korundissa. Ohjelma tulee olemaan kattavampi. Tarjolla on mm. entistä enemmän asiapitoista ohjelmaa, keskusteluja ja paneeleita. Isona asiana tulee myös se, että ennen on vain pystynyt fiilistelemään laskuvälineuutuuksia, mutta tulevassa AW:ssa pystyy tekemään myös tulevan kauden välinehankinnat. Kattavan brändivalikoiman ansioista valikoima on Suomen tasolla todella laaja. 


Miten teidän mielestä laskukulttuurit tällä hetkellä voivat?

AA: Minusta Suomessa ollaan menossa tosi hyvään suuntaan tällä hetkellä. Koen itse ymmärtäväni laaja-alaisesti meidän lajeja johtuen mun taustasta ja nykyisestä tilanteesta laskijana ja tapahtumajärjestäjänä. Silti, tiettyjä ennakkoluuloja ja muutoksen pelkoa on edelleenkin olemassa. Se on toki ymmärrettävää, mutta itse en usko kuppikuntiin, joiden kautta lajit voisivat saavuttaa todellisen potentiaalinsa näin pienessä maassa.

VP: Näyttäisi siltä, että laskukulttuurit ovat menossa parempaan päin. Laskukulttuuri on laaja käsite, koska lajeissa on tosi paljon alakulttuureita, mutta tuntuu, että lajit saavat koko ajan enemmän näkyvyyttä. Se kasvattaa kaupallisuutta ja tuo lajeihin lisää rahaa, joka auttaa kulttuurin edistämistä. 

Miten AW lajikulttuurien kirjon haasteeseen vastaa?

AA: Me haluamme törmäyttää ihmiset tapahtumassa. Toki meillä on eri kohdeyleisölle tarjontaa, mutta aina illan päätteeksi tuomme ihmiset yhteen ohjelmiin, jotka yhdistävät ja vievät eri puolten laskijat samoihin fiiliksiin. Loppujen lopuksi kyse meidän lajeissa on vapauden tunteesta mikä parhaimmillaan syntyy omien taitojen kautta saadusta flow-tilasta. Olit sitten vapaalaskija tai freestylestä kiinnostunut, tai vaikkapa vasta kääntymään oppinut laskija, sama tunne meidät valtaa kun asiat loksahtavat kohdalleen. Se on AW:n ohjelmiston ydin: tuottaa ihmisille ajatus siitä, että se flow-tila on jälleen saavutettavissa.

VP: AW on alusta asti pitänyt kaikki alalajit samalla viivalla ja on tykännyt törmäyttää lajeja. Esim. samassa ensi-illassa on usein näytetty suksi- ja lautavideoita peräkkäin - ja niin tehdään jatkossakin. Samaa luntahan me syödään!
Millaista palautetta olette tapahtumasta saaneet?

AA: Paljon hyvää. Esimerkiksi eräs kävijä kuvaili tapahtumaa parhaaksi laskutapahtumaksi missä on koskaan ollut. Toiselta kävijältä tuli maininta, että AW onnistuu tuomaan sitä kauden alkamisen haippia, mitä expoillakin muinoin oli. Meille on tullut myös paljon rakentavaa kritiikkiä ja kehitysideoita, joihin olemme paneutunueet paljon. Koemme, että juuri näiden ideoiden kautta pystymme tekemään tapahtumasta lämminhenkisen ja tervetulleen ihmisille koska kuuntelemme heitä. Koska me järjestäjät olemme täysin samoja tyyppejä kuin kävijämme.

VP: Tapahtumasta on saatu hyvää palautetta. Ja se ehkä onkin siisteintä, että tuntee olevan lähellä kuluttajaa, koska he tulevat usein vilpittömästi fiilistelemään tapahtumaa suoraan kasvotusten sekä myös antamaan omia kehittämisideoitaan. Itse ei voi kaikkea osata, niin on tosi tärkeää saada palautetta ja mielipiteitä muiltakin. Miten Rovaniemi tapahtumapaikkana toimii?

AA: Rollo on kyllä todella jees johtuen sen keskeisyydestä ja siitä, että meillä on täällä niin älyttömän vahva yhteisö nykyään lajien ympärillä. Rovaniemi on gateway to north ja uskomme vahvasti siihen, että sen takia tapahtuman kuuluu olla täällä.

VP: Rovaniemi on portti Lappiin ja tuntureihin. Paikkana tämä toimii sen suhteen loistavasti. 200 km säteellä on lähes kaikki Suomen isot hiihtokeskukset ja täältä on helppo lähteä tuntureihin kuin myös tuntureista on helppoa tulla tänne. Rovaniemi vetää sijaintinsa takia paljon laskulajeista kiinnostuneita puoleensa.Entä millainen kokemus tapahtuman järjestäminen on teille itsellenne ollut?

AA: Myönnettäköön, että meillä on ollut kiire. Se johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että minä olen ammattilaislumilautailja ja Ville on päivätöissä. Me emme siis tee tätä tapahtumaa vielä täysipäiväisesti, joten siinä hetkessä kun olemme päättäneet tätä alkaa kasvattamaan, olemme jossain kohti huomanneet, että meiltä meinaa loppua aika. Onneksi meillä on paljon intohimoisia laskijakavereita, jotka ovat alkaneet auttamaan meitä tässä. Ilman meidän AW CREW:ta ei tätä tapahtumaa olisi. Kaiken kaikkiaan kuitenkin saan itse tapahtumasta älyttömän paljon energiaa ja uusia ideoita siitä mitä laskeminen ja sen ympärille oleva kulttuuri voikaan olla kun siihen kunnolla panostetaan.

VP: Järjestäminen on kokemuksena ollut mielenkiintoinen. Koska tapahtuma on vielä uusi ja se on kasvanut tosi nopealla aikataululla, se tuo myös omat haasteensa. Vaikka ollaan paljon pikku tapahtumia järjestänyt, niin nyt kun puhutaan jo ammattimaisesti tehdystä tapahtumasta, niin huomaa, että ei enää riitä pelkkä fiilispohjainen puuhastelu. Aika paljon on asioita tehtävänä, että kokonaisuus toimii.Mihin AW tähtää tulevaisuudessa?

AA: Haluamme rakentaa ja kehittää maltilla tapahtumaa. Me emme pysähdy tai jämähdä. Me kehitymme ja toivottavasti laskukulttuuri on valmis kehittymään kanssamme.

VP: AW haluaa tulevaisuudessa vankistaa asemiaan uskottavampina kaudenaloitustapahtumana. Tapahtumaa kasvatetaan mahdollisuuksien mukaan ja tuodaan mukaan lisää siihen sopivia elementtejä. Mistä tietää vaikka myös tulisi lisää tähän liittyviä tapahtumia.