Pyhä Afterwork starttaa Arctic Weekendin

Pyhätunturin alueen maisemia Pikkukurulta. Kuva: Jani Kärppä / Kota Kollektiivi

Pyhätunturin alueen maisemia Pikkukurulta. Kuva: Jani Kärppä / Kota Kollektiivi

Laskulajien tulevaisuus - Pyhä Afterwork haastaa ajattelemaan

Mediakentän pirstaloituminen, talvien epävarmuus, laskulajit muutoksessa. Siinä vain muutamia asioita, jotka mietityttävät lumilajien harrastajia ympäri maailmaa.

Asioita ei onneksi tarvitse pohtia yksin. Pyhä x Arctic Weekend Afterwork kerää joukon asiantuntijoita Korundiin keskustelemaan muun muassa näistä asioista rennossa afterworkin hengessä, ja yleisö pääsee seuraamaan keskustelua sekä paikan päällä että etänä.

- Haluamme tapahtumalla haastaa ihmisiä miettimään omia ajatuksiaan lajeja kohtaan. Se, miten lumilajit voivat ruohonjuuritasolta aina huippuluokan ammattilaisuuteen riippuu paljolti siitä, miten brändit, järjestöt, hiihtokeskukset ja ihmiset yleisesti tekevät yhteistyötä. Lajikulttuuri ei voi kehittyä ilman näitä tahoja, kertoo yksi illan keskustelijoista, lumilauta-ammattilainen ja Arctic Weekendin tuottaja Antti Autti.

Saman pöydän äärelle keskustelemaan saapuu Autin lisäksi talvesta monin eri tavoin elantonsa kerääviä ammattilaisia, joten keskustelu tulee olemaan runsasta ja monipuolista. Autti ymmärtää, että teemat voivat tuntua harrastajista isoilta:

- Ilmastokriisin, median laajuuden ja kulttuurin kehittymisen myötä nämä asiat voivat tuntua välillä asioilta, joista ei saa kiinni. Haluamme omalta osaltamme tuoda selkoa tähän ja luoda alustan missä näistä voidaan keskustella. Samalla toivomme, että ihmiset saisivat uusia ideoita harrastamissaan lajeissa toimimiseen.

Afterworkin pääteemana on laskulajien tulevaisuus muuttuvassa maailmassa. 

Teema on laaja, joten siihen sisältyy paljon eri puolia. Illan aikana keskustellaan muun muassa siitä, miten ihmisten harrastuskäyttäytyminen ja kuluttaminen tulevat muuttumaan johtuen ilmastokriisistä. Lisäksi ammattilaskijat kertovat omista projekteistaan ja niiden mahdollisesta vaikutuksesta lajikulttuuriin, ja ulkoiluvaatealan puheenvuoron aikana nostetaan esille, miten vastuullinen toiminta alalla onnistuu.

Illan yksi kohokohdista on laskulajien tulevaisuus -paneeli, jonka osallistujakaartiin kuuluu tuotemerkkien, keskusten ja järjestöjen edustajia.

Pyhä Afterworkin puhujiin kuuluu muunmuassa norjalainen freeski ammattilainen Nikolai Schrimer, joka tulee kertomaan kokemuksistaan kestävän kehityksen freeski projektissaan Endless Winter.

Pyhä Afterworkin puhujiin kuuluu muunmuassa norjalainen freeski ammattilainen Nikolai Schrimer, joka tulee kertomaan kokemuksistaan kestävän kehityksen freeski projektissaan Endless Winter.

Illan näkyvimpiä brändejä on hiihtokeskus Pyhä, joka on myös afterworkin pääyhteistyökumppani. Syitä yhteistyöhön on kuitenkin monia


- Pyhä edustaa hiihtokeskuksena niitä arvoja mitkä Arctic Weekendille ovat erittäin tärkeitä. Haluamme kehittää laskulajikulttuuria vahvemmaksi ja myös helpommin lähestyttäväksi. Ympäristön muutoksista johtuen lumilajit joutuvat väkisinkin muuttumaan ja niin myös ihmisten käyttäytyminen niitä kohtaan. Meille on tärkeää pystyä luomaan hyvää dialogia näiden asioiden äärellä, jotta kun ilta päättyy, olisi ilmassa tietynlaista uuden tiedon kautta saatua inspiroitumista, Autti innostuu.

Afterwork keskusteluillan lisäksi Pyhä on AW.ssa mukana kolmella eri video projektilla, joista yksi on Suomen ensimmäinen lasketteluelokuva PYHÄ EXTREME. Kuva: Ari Heinilä

Afterwork keskusteluillan lisäksi Pyhä on AW.ssa mukana kolmella eri video projektilla, joista yksi on Suomen ensimmäinen lasketteluelokuva PYHÄ EXTREME.
Kuva: Ari Heinilä


Keskustelua ei kuitenkaan tarvitse seurata tuppisuuna. Yleisö saa ja sen toivotaankin puheenvuorojen jälkeen osallistuvan keskusteluun.

- Se on koko tämän tapahtuman pääpointti: luoda keskustelua, Autti sanoo.

Autti on osallistunut urallaan jo useisiin keskustelutilaisuuksiin, joten hän tietää mitä ne parhaimmillaan voivat olla:

- Ne ovat inspiroivia. Asioilla on aina monta eri puolta ja niiden ymmärtämistä varten pitää osata kuunnella eikä vain puhua. Hyvät keskustelutilaisuudet antavat paljon ajattelemisen aihetta ja monesti jättävät miettimään omia henkilökohtaisia tekemisiä sekä sitä, miten haluaisi niitä kehittää tai vähintäänkin ymmärtää.

Vaikka kyseessä onkin lumilajeihin keskittyvä keskustelutilaisuus, Autti haastaa monenlaisia tahoja mukaan. Isoista aiheistaan huolimatta ilta tullaan vetämään rennoista merkeissä, josta varmasti kaikki voivat löytää itselleen ajateltavaa.

- Toivomme illasta rentoa fiilistelyä, jonne tullaan avoimin mielin kuulemaan asioita. Toivottavasti saamme luotua alkusysäyksen ajatuksiin, joiden kautta lajimme ja ihmiset ottaisivat jälleen järkeviä askelia kohti tulevaisuutta. Uskon vahvasti, että tästä illasta saa irti muidenkin tahojen edustajat kuin vain laskulajien. Esimerkiksi matkailu on meidän lajeissa niin keskeisessä roolissa, että rovaniemeläisten yrittäjien kannattaisi tulla kuuntelemaan miten meidän lajeissa toimitaan, Autti vinkkaa.


Pyhä x Arctic Weekend Afterworkia on myös mahdollista seurata etänä, jos ei paikan päälle pääse. Tilaisuudesta lähetetään livestream tapahtuman FB-sivuilla.

Hanki liput Arctic Weekendiin Ticketmasterista.

Pyhä x Arctic Weekend Afterwork keskusteluilta

25.10.2019 klo 18-20.30

Kulttuuritalo Korundi, Rovaniemi

Teema: Laskulajien tulevaisuus muuttuvassa maailmassa.


PUHUJAT:

Jusu Toivonen - paikallisjohtaja, Pyhätunturi Oy / Pyhä Ski Resort Manager, Ruka-Pyhä konsernin ympäristöohjelma

Elaine Gardiner - Haglöfsin vastuullisen kehityksen johtaja (Head of Sustainability)

Nikolais Schrimer - Norjalainen freeski-ammattilainen ja Protect Our Winters lähettiläs

Miikka Hast - Protect Our Winters, Lähettiläs ja hallituksen jäsen

Antti Autti - ammattilumilautailija ja Arctic Weekendin perustaja

Panelistit

Tiina Lindström - Toiminnanjohtaja, Suomen Lumilautaliitto

Markus Aarni - Burton Snowboards

Janne Pyykkö - Intersport Suomi, Alppi

Harri Lindfors - Suomen Hiihtokeskus Yhdistys

Mika Fält - Vastuuvalmentaja, Muonio Freeride AcademyAikataulu:

18.00
Antti Autti - Arctic Weekend
Laskulajikulttuurin ytimessä

Miikka Hast - Protect Our Winters Finland
Ilmastonmuutoksen vaikutukset matkailuun ja talviharrastamiseen

Jusu Toivonen - Pyhätunturi Oy
Tavoitteena maailman puhtain hiihtokeskus


Elaine Gardiner - Head of Sustainability Haglöfs.
Haglöfs vastuullisuusjohtaja (English)
A Sustainable Outdoor Industry, It’s possible! 


Nikolai Schrimer (English)
Endless Winter - Kestävän kehityksen freeski projekti

19.30
Tauko

19.50
Paneeli: Laskulajien tulevaisuus - miten varmistamme, että laskulajit säilyvät tulevaisuudessa mukana lasten ja nuorten harrastusvalikoimassa?