Arctic Weekend potkaistaan pyörimään Pyhän johdolla

Perjantaina 26.10 keräännytään Kahvila Kauppayhtiölle Arctic Weekend Kick Offiin. Labyrinth Crew ja Keeshlife ensi-illat, rap-artisti Stepa ja Dj Hesh täydentävät kattauksen, jota isännöi Pyhätunturi

Pyhä tunnetaan offareistaan, vapaalaskuhenkisistä tapahtumistaan ja viime kaudesta alkaen myös pohjoisen – ellei koko maailman – aidoimmasta banked-radastaan. Antti Autti X Pyhätunturi -videoprojekti nähdään myös täällä ensi kertaa.

Arctic Weekend speksasi vähän tulevaa Kick Offia ja Pyhän meininkiä Pyhän tapahtumatuottaja Suvi Vuorimäen ja Free´kend-lähettiläisiin kuuluvan telemark-laskija Jani Johansénin kanssa. Lue Suvin ja Janin mietteet alta.  

Teksti ja kuvat: Simo Vilhunen

26.10 KICK OFF Ohjelma

21.30 - 22.30:

Pyhä Time:

Freekend lähettilään kertovat pyhän alueen parhaista laskuspoteista ja unohtumattomimmista PYHÄ-päivistään! Mukana lähettiläitä mm. Arto Majava ja Anttu Oikkonen

Pyhä Baanked tapahtuman videon julkaisu

Antti x Pyhätunturi videoprojektin ensi-ilta

23.00 Labyrinth Crew - AhMazeIng ensi-ilta

23.30 Keeshlife Mixtape ensi-ilta

00.00 Stepa, DJ Hesh


LIPUT 10 €, myynnissä ennakkoon Kahvila Kauppayhtiöllä

pyha-baanked-simo-vilhunen20.jpg

Pyhä bAAnked

Antti Autin isännöimä lumilautailuviikonloppu, jossa seikkaillaan tunturissa etsimässä luonnon täydellisiä lumiaaltoja ja tuikataan lujaa suurella intohimolla lapioiduissa kaarissa

Mikä on Pyhä Time Kauppayhtiöllä?

Suvi: Lumettomaan aikaan tunturi on hyvä tuoda vierailulle kaupunkiin, jotta päästään yhdessä fiilistelemään tulevan kauden lumia ja talven Pyhä-päiviä. Omista ikimuistoisimmista Pyhä-päivistään ja tunturin parhaista laskuspoteista saapuvat Kauppayhtiölle tarinoimaan muun muassa Free´kend-lähettiläät Arto ”Ape” Majava, Anttu Oikkonen, Jani Johansén ja Antti Autti. Illan aikana ensi-iltansa saa myös Antin Pyhällä viime talvena kuvaama filmi.

Mitä sinulle merkitsevät #tunturifiilis ja #pyhamagic?

Suvi: Jokainen Pyhällä käynyt tietää, miten hyvältä tunturifiilis ja Pyhä Magic syvällä sydämessä tuntuvat, mutta kukaan sitä ei taida oikein osata täydellisesti selittää. Sen fiiliksen takia kaikki tänne aina palaavat, ja jotkut eivät lähde enää pois ollenkaan, vaan jäävät tänne ikuisiksi ajoiksi asumaan.

Jani: Pyhämagic ja Tunturifiilis kuvaavat sitä tunnetta mitä Pyhä on itsessä herättänyt. Mulle Pyhä on ollut aina se paikka missä näkee tosi hyviä laskijoita! Sama pätee vieläkin. Saa inspiraatiota kun näkee hyvien laskijoiden laskevan luovasti ympäri tunturia.

Kävin tunturissa eka kerran joskus ehkä -91. Silloin taisin olla porttituomarina tellukisoissa. 

Levillä ja Länsi-Lapin tuntureilla lapsuuden viettäneenä Pyhä tuntui raadilta paikalta. Siellähän oli droppejakin!

Pyhän tapahtumissa pääsee kokeilemaan vapaalaskua konkareiden johdolla. Antti Autti vei Pyhä bAAnkedin ensimmäisenä päivänä porukan sessaamaan omia suosikkipaikkojaan. Kuva: Simo Vilhunen

Pyhän tapahtumissa pääsee kokeilemaan vapaalaskua konkareiden johdolla. Antti Autti vei Pyhä bAAnkedin ensimmäisenä päivänä porukan sessaamaan omia suosikkipaikkojaan. Kuva: Simo Vilhunen

Pyhän kalenterissa isoa roolia näyttelevät Freekend-tapahtumat: on junnufreekendiä, mimmifreekendiä, original freekendiä ja jopa business freekendiä. Jos sinun pitäisi selittää sellaiselle joka ei ole koskaan näistä kuullutkaan, että mistä on kyse, mitä sanoisit?

Suvi: Free´kend-tapahtumista löytyy ohjelmaa niin aloitteleville vapaalaskijoille kuin kokeneille eksperteillekin. Tapahtumissa pääsee oppimaan uutta vapaalaskuklinikoilla, haastamaan itseään kisoissa, tutkimaan opastetusti Pyhän ainutlaatuisia vapaalaskumaastoja, tutustumaan muihin lajin harrastajiin ja tietysti nauttimaan siitä maagisesta tunturifiiliksestä. Tapahtumissa vapaalaskun saloihin ohjaavat Suomen parhaat vapaalaskijat, Pyhän omat Free´kend-lähettiläät. Lähettiläitä ovat Apen, Antun, Janin ja Antin lisäksi Jussi Räsänen, Merle Soppela, Jenni Kaipainen ja Jussi Hynninen eli pätevämmässä opissa ei voisi ollakaan.

Pyhä haluaa olla paras paikka aloittaa vapaalasku. Mitä tämä sinusta tarkoittaa käytännössä?

Suvi: Jostain on hyvä aloittaa, Pyhältä paras. Omia laskuvälineitä ei ole pakko olla, vaan ne voi käydä hakemassa vapaalaskuvuokraamostamme. Sieltä löytyy miehille, naisille ja junnuille muun muassa Salomonin ja Atomicin vapaalaskusuksia (myös touring-siteillä ja nousukarvoilla, jotta pääsee takamaastossa ylämäkeen), splitboardeja, lumikenkiä, lumiturvallisuusvälineitä (piippareita, sondeja ja lapioita) ja Piepsin lumivyöryreppuja. 

Rinteiden ulkopuolelle hissioffareille tai Pyhän takamaastoon ei myöskään tarvitse lähteä yksin, vaan mukaan voi ottaa vapaalaskuun koulutetun kaverin Pyhätunturin Hiihtokoulusta. Opelta saa vinkkejä niin laskutekniikasta kuin tunturin parhaista paikoistakin. Tunturin pohjoispuolelta löytyy aloittelijoille sopivia loivia mäkiä, ja kun taitoa tulee lisää, ei laskettava lopu kesken. Pyhän vapaalaskukartta ohjaa oikeille alueille. Talven aikana viikoittaisesta, maksuttomasta ohjelmasta löytyy vapaalaskuvälineinfoa aloittelijoille ja piipparitreenejä Piepsin etsintäkentällä. Ja viimeistään Free´kend-tapahtumissa laji hurmaa täysin, eikä mitään muuta enää halua tehdäkään.

Jani: Pyhällä on tarjolla todella hyvää easy access vapaalaskua. Hisseiltä pääsee testaamaan eri maastoja aina auraa-tasosta ylöspäin ihan maailmanstara-tasolle asti.

Pyhätunturin kakkoselta ja kolmoselta, eli Ukonhatulta ja Noitatunturilta löytyy mukavia maastoja vapaalaskijalle. Kuva: Simo Vilhunen

Pyhätunturin kakkoselta ja kolmoselta, eli Ukonhatulta ja Noitatunturilta löytyy mukavia maastoja vapaalaskijalle. Kuva: Simo Vilhunen

Mikä tekee sinulle Pyhästä Pyhän?

Suvi: Se on se tunturifiilis. Se hyvä olo ja rauha, jotka valtaavat mielen, kun tänne saapuu. Se, kun laskee tykkypuiden seassa kaikessa hiljaisuudessa. Se, kun jokainen vastaantulija tuntuu heti ystävältä, vaikka ei oltaisi koskaan tavattu aikaisemmin.

Jani: Monipuolinen laskumaasto. Kompakti keskus. Kaverit.

 

Pyhä bAAnked järjestettiin viime vuonna ensi kertaa. Mikä fiilis sinulle jäi tapahtumasta?

 Suvi: Päätettiin Antin kanssa näyttää jengille hauskoja paikkoja Pyhän lähimaastosta, ja sellaisiahan löytyi, ja vieläpä täydellisellä lumella! Perjantaina sekalainen ryhmä monentasoisia lumilautailijoita lähti droppailemaan Antin, Hastin Miikan ja Räsäsen Jussin ohjauksessa. Illan hämärtyessä palasi hyvin onnellisia naamoja takaisin hiihtokeskukseen. 

Lauantain bAAnked-rata raksattiin suurisydämisten vapaaehtoisten toimesta niin ikään hiihtokeskuksen lähimaastossa sijaitsevaan notkelmaan. Ja siitähän tuli niin hieno rata, ettei ihmiskunta ollut ennen nähnyt! Radalla tuikattiin lujaa ja kieli keskellä suuta. Kokonaisuudessaan tapahtumasta jäi erittäin hyvä fiilis myös tunturiin, ja maaliskuun ensimmäisenä viikonloppunahan mennään jälleen.

Pyhä Free´kend lähettiläs Jussi Räsänen koitta kellottaa mahdollisimman tiukkaa aikaa Pyhä bAAnkedissa. Kuva: Simo Vilhunen

Pyhä Free´kend lähettiläs Jussi Räsänen koitta kellottaa mahdollisimman tiukkaa aikaa Pyhä bAAnkedissa. Kuva: Simo Vilhunen

IMG_1334.JPG

Original Free’kend

Pyhän Free’kend lähettiläät Jani Johansén (oik.) ja Ape Majava (toinen oik.) saapuvat kertomaan Kauppayhtiölle parhaista Pyhä-päivistään.

 

Pyhän TOP 3 -laskumestat?

Suvi:

  1. Jackson. Löytyy usein hyvät lumet ja matka takaisin hissille on nopea

  2. Noitatunturi. täydellinen vapaapäivä takamaastossa

  3. Saunakuru. saako tämänkin laittaa ykköseksi?

Jani: 

  1. Rinteiden vierustat. Hyviä slashays ynnä muita kikkailupaikkoja löytyy ympäri tunturia aivan rinteiden vierestä. Katso missä lokaalit vetävät. Mene perässä :)

  2. Karhunjuomalammelle ja vaihtelevaa reittiä takaisin. Leppoinen pisto tai päivän retki. Omat pikkujantterit (8 & 10v) haluavat jo lähteä mun kanssa Norjaan laskemaan. Ensi talvena aletaan käydä Karhunjuomalammella treenaamassa suksiretkeilyä.

  3. Piste Palander. On rinnettäkin mukava välistä tykitellä. Eka jyrkän jälkeen on mukava pumppi ja sitten leikkauksesta ilmaa alle. Sit Kalle-talon jälkeen rinne levenee niin hyvä treenata feikkinä laskua.

Lisää vinkkejä vapaalaskuun ja hyviin alueisiin Pyhällä löydät osoitteesta: https://pyha.fi/hiihtokeskus/vapaalasku

Tutustu Pyhä Free’kend -tapahtumiin täällä: https://pyha.fi/freekend

Tutustu Pyhä bAAnkediin täällä: https://pyha.fi/tapahtuma/pyha-baanked

26.10 Kauppayhtiöllä pääset kuulemaan ja kyselemään lisää Janilta ja muilta Free’kend lähettiläiltä.

Liput 10 €, Kauppayhtiöstä – VAIN KÄTEINEN. Kick Offissa nähdään!Kauppayhtiöllä oli tunnelmaa viime vuoden Arctic Weekendissä. Kuva: Simo Vilhunen

Kauppayhtiöllä oli tunnelmaa viime vuoden Arctic Weekendissä. Kuva: Simo Vilhunen