Lapin talvien ja matkailun muutosta pohditaan Arctic Weekendissä poikkeuksellisella porukalla

Lumilautailija Miikka Hast lensi ennen ympäri maapalloa lumen perässä. Nykyisin hän on talviurheilun ystäviä ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun aktivoivan POW Finlandin lähettiläs ja hallituksen jäsen.

Lumilautailija Miikka Hast lensi ennen ympäri maapalloa lumen perässä. Nykyisin hän on talviurheilun ystäviä ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun aktivoivan POW Finlandin lähettiläs ja hallituksen jäsen.

Haastattelussa POW Finlandin Miikka Hast

Protect Our Winters Finlandin paneelikeskustelu kokoaa 27.10.2018 Rovaniemen Korundiin, Arctic Weekend-tapahtumaan, matkailualan ammattilaisia, talviurheilun harrastajia, tutkijoita ja poliitikkoja keskustelemaan talvien sekä matkailun muutoksesta.

Tavoitteena on hyvähenkinen dialogi niin panelistien kuin yleisönkin kesken. Tarkoituksena on myös haastaa jokaista pohtimaan nykypäivän ja tulevaisuuden suuntia, mahdollisuuksia, haasteita sekä omia toimintatapojaan.

Teksti ja kuvat: Simo Vilhunen

Isojen kysymysten äärellä

Arctic Weekendissä Korundiin kokoontuu arvovaltainen joukko Lapin matkailun eri sidosryhmien edustajia. Tarkoitus on keskustella Lapin talvien ja matkailun muutoksesta. Osallistujat edustavat kattavasti Lapin matkailun eri sidosryhmiä, joten odotettavissa on mielenkiintoinen ja avartava keskustelu, jossa eri näkökulmat pääsevät esiin.

Lapin matkailussa on eletty kovaa kasvua, joka ilmiönä pitää sisällään sekä mahdollisuuksia että uhkia. Paneelin järjestävän Protect Our Winters Finlandin hallituksen jäsen, lumilautailija Miikka Hast näkee mahdollisina uhkina esimerkiksi ilmastonmuutoksen sekä räjähdysmäisen matkailun kasvun. Jälkimmäinen on esimerkiksi Islannissa tuonut mukanaan muitakin kuin positiivisia vaikutuksia.

Onko vastaava kehitys mahdollista Lapissa? Voiko massaturismi aiheuttaa tuhoa Lapin ympäristölle, matkailuelinkeinolle tai kulttuurille? Pitäisikö matkailua kehittää jollain tavalla nykyistä suunnitelmallisemmin?

Lapin matkailua voidaan pitää menestystarinana, joka luo hyvinvointia alueelle piristäen taloutta ja mahdollistaen laajemmat palvelut. Nämä vaikutukset kertaantuvat työllisyyden sekä verotulojen kautta ja niin edelleen. Lappi on kuitenkin kaukana suurilta matkailumarkkinoilta katsottuna, joten kasvu vaatii hyviä yhteyksiä. Käytännössä tällä hetkelllä puhutaan lentoyhteyksistä.

”Siinähän se ristiriita on. Koko keskustelu lähtee siitä, että miten me voimme kestävästi hyödyntää matkailun potentiaalia siten, että sillä on jatkuvuutta? Kestävä kehitys on paneelissa tärkeä teema. Koko paneelin idea on tuoda eri sidosryhmät yhteen ja herättää keskustelua siitä, miten matkailua voidaan kehittää kestävästi ja miten matkailun ja ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan Lapin matkailuun ja talviurheilumahdollisuuksiin.”

”Onko esimerksi matkailijamäärien ja työpaikkojen rajaton lisääminen järkevä tavoite, jos sen hintana on ilmastonmuutoksen kiihdyttäminen ja ylikuluttaminen? Syödäänkö siten matkailun edellytyksiä toisesta päästä? Nämä ovat isoja, vaikeita ja moniulotteisia kysymyksiä. Juuri sen takia on mielenkiintoista kuulla mielipiteitä eri näkökulmista,” Hast pohtii.

Hast Pyhätunturilla. Pyhän kehitysjohtaja Jusu Toivonen on panelistien joukossa edustamassa matkailua.

Hast Pyhätunturilla. Pyhän kehitysjohtaja Jusu Toivonen on panelistien joukossa edustamassa matkailua.

 

Näkökulmia kaikilta tasoilta

Hast kertoo, että paneelin osallistujat lähtivät mukaan hyvin mielellään – järjestäjän kulmasta jopa ennakoitua helpommin. Paneelin teemat ovat olleet pinnalla mediassa ja ihmisten keskusteluissa, joten myös poliitikoilla, yrityksillä ja tutkijoilla on sanansa sanottavana. Hast arvelee, että toisaalta tämänkaltaisia julkisia foorumeja on harvoin tarjolla.

Yleisön toivotaan miettivän omia mielipiteitään paneelin aikana ja peilaavan niitä keskusteluun. Paneelin jälkeen on varattu aikaa yleisön kysymyksille, joihin pureudutaan yhdessä keskustelijoiden kanssa.

Paneelin järjestävänä tahona toimii Protect Our Winters Finland, jonka tavoitteena on herättää keskustelua matkailusta kestävän kehityksen näkökulmasta. ”Meidän järjestöä paneelissa edustaa Enni Rukajärvi, joka tuo keskusteluun urheilijan näkökulman. Siihen liittyy tietysti paradoksi, sillä huippu-urheilija esimerkiksi lentää paljon. Tämä nousee varmasti keskustelussa esille.”

Hast toivoisi erityisesti, että pohdintaa syntyisi toimintamalleista ja niiden mahdollisesta muutoksesta, jolla kasvua voitaisiin kestävällä tavalla hallita. ”Minun mielestäni muutos lähtee tavallaan kaikilta tasoilta: yksilöistä, yrityksistä, yhteisöistä ja näiden yhteistyöstä. Poliittinen taso puolestaan mahdollistaa rakenteellisen muutoksen – jotta yksilöiden olisi helpompi tehdä ympäristöystävällisiä valintoja omassa toiminnassaan.” Panelistien joukossa näkökulmia on tarjolla kaikilta tasoilta.

Myönnämme, että mekin olemme osa ongelmaa, mutta kaikkien on mahdollista toimia paremmin… ja olisi syytäkin, jos haluaa pelastaa lumiset talvet.

Tekopyhät talviurheilijat?

Onko tekopyhää, että lumen perässä lentävät talviurheilijat yrittävät olla ilmastoaktivisteja?

”Protect Our Winters on järjestö joka pyrkii aktivoimaan talviurheilun ystäviä. Me tiedämme, että monet talviurheilun toimintatavat kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Me pyrimme vaikuttamaan ensisijaisesti tähän omaan kohderyhmäämme, ja herättämään keskustelua niistä toimintatavoista, jotka talviurheilussa vallitsevat. Lähtökohta on, että pyrimme tuomaan esille positiivisia tekoja ja muutoksia sekä saamaan muut innostumaan niistä myös. Myönnämme, että mekin olemme osa ongelmaa, mutta kaikkien on mahdollista toimia paremmin… ja olisi syytäkin, jos haluaa pelastaa lumiset talvet.”, Hast avaa.

”Jos meillä on mahdollista saada positiivisia muutosta aikaan, meidän kannattaa tehdä töitä sen eteen. Olen huomannut sen omalla kohdallani. Ja esimerkiksi Ennin kohdalla olen nähnyt, että hän on saanut tärkeitä asioita paljon laajemman kohderyhmän tietoisuuteen kuin vain talviurheilun ystävien.”

Hast nimittää itseään – pieni ironian pilke silmässään – ilmastonmuutoksen kokemusasiantuntijaksi, nähtyään reissuillaan talvien muuttumisen ja jäätiköiden pienentymisen omin silmin. Tämä herätti hänet tutustumaan aiheeseen ja motivoi toimintaan asian hyväksi. ”Ajattelin, että mielummin kannan korteni kekoon, kuin olen tekemättä mitään”, Hast summaa.

Hast kertoo nähneensä ongelmia omissa tavoissaan ja tehneensä sen perusteella rajuja muutoksia esimerkiksi omiin matkustus- ja ruokailutottumuksiin. Suurimmaksi henkilökohtaiseksi muutokseksi hän nimeää lentämisen vähentämisen, minkä lisäksi sekasyönti on vaihtunut kasvispainotteiseen ruokavalioon, kodin energia ekosähköön ja äänestäminen ilmastonmuutoksen vakavasti ottaviin ehdokkaisiin. Hast arvioi lentämisen vähentämisellä olevan suurin suora, konkreettinen vaikutus äänestämisen lisäksi.

”Enää en lennä lumisateiden perässä, vaan mielummin odotan lähialueille hyviä lumiolosuhteita. Ennen tuli jahdattua lunta ympäri maapalloa lentämällä osin ammatin vaatiessa, mutta suurelta osin omasta halusta ja kuvitelmasta, että lumi on jotenkin valkoisempaa kauempana. Löysin Lapin ja Pohjois-Norjan uudestaan kymmenisen vuotta sitten ja ymmärsin silloin, että meillä on täällä lähelläkin mahtavia laskupaikkoja ja hyvä talvi. Lentäminen väheni osin luonnostaan, osin puhtaasti myös päätöksen kautta, jota ohjasi huoli ilmastonmuutoksesta ja omista toimista.”

Teemoissa riittää pohdittavaa meille jokaiselle. Jos haluat ennakkoon esittää kysymyksiä panelisteille tai toivoa esille nostettavia aiheita, voit käyttää tämän muistion kommenttikenttää Facebookissa.

###

Mitä? Missä? Milloin?

LAPIN TALVIEN JA MATKAILUN MUUTOS

Paneelikeskustelu

Arctic Weekend -tapahtumassa, Rovaniemellä, Korundissa 27.10.2018 klo 16.30-18.00

Paneelin teemoja: kestävä matkailu, ilmastonmuutos, matkustus, kotimaan matkailu

Panelistit edustavat kattavasti Lapin matkailun sidosryhmiä

Puheenjohtaja: ANTTI KOKKONEN, Lapin Kansa

Lapin yliopisto & Arktinen keskus: SOILE VEIJOLA, matkailuntutkimuksen professori; ILONA METTIÄINEN, tutkija

Harrastajat & Urheilijat : ENNI RUKAJÄRVI, Lumilautailija

Politiikka & Yhteiskunta : KATRI KULMUNI, kansanedustaja, Keskusta; MIKKEL NÄKKÄLÄJÄRVI, Puheenjohtaja, Sosiaalidemokraattiset Nuoret ry

Matkailuyritykset:JUSU TOIVONEN, kehitysjohtaja, Pyhätunturi; KATI IHAMÄKI, kestävän kehityksen johtaja, Finnair; SANNA TARSSANEN, toimitusjohtaja, House of Lapland

###

Lisätiedot paneelia koskien: Miikka Hast, Protect Our Winters Finland – miikka@splitlines.com / 050-5824199

Liput: lippu.fi